26 september 2013

Korsstygnsros

En liten korsstygnsros.. Detta var ett litet experiment, hittade nämligen ett virkdiagram i en gammal handarbetstidning och använde diagrammet till att brodera korsstygn i färg istället.. Gick ju bra, men tja, det finns ju massor med långt snyggare mönster på broderade rosor ! Så det var nog inte nån jättehit iallafall tycker jag. Men nu har jag testat det också. Skulle vara roligt att virka efter diagram nån gång (alltså det är "filet crochet", vet inte vad det kallas på svenska..), problemet just nu är att jag nog inte har så mycket av ett enda bomullsgarn :) 
Denna rosen kommer att användas till ett gratulationskort iaf. Tror jag. Egentligen tycker jag inte den är fin nog.. Men nu är den ju gjord och då vore det ju slöseri att inte använda den till något.. Trådarna är fästa annars kanske jag hade froggat den ! (försvenskning av en term jag fått från min korsstygnsgrupp på Fb: "frogging" syftar till att man river upp stygn "rip it, rip it" vilket låter som grodans läte..)
Tidningen heter Virka 13 - en inspirerande handbok med många mönster. Utgiven av Semic förlags AB från vad jag kan se. Hittade en hög med Virka-tidningar/böcker/häften (vad man nu vill kalla dom) i en lokal secondhandaffär efter sommaren. 5kr styck och massor med mönster till gardiner, dukar och annat till hemmet :) Så det är definitivt ett tips att kolla efter !

Invirkad glasburk till förvaring

Köpte nya pennor (på älskade Netto ! haha) och behövde något att förvara dom i.. Hade en glasburk som jag gjorde ett litet virkat fodral till - glaset blir inte lika ömtåligt och så blir det ju lite finare :) Vet inte om jag är så tokig i just färgerna, men det var bland de gladare restgarnerna jag hade ! 
Började som en mormorscirkel till rätt storlek och sen fasta maskor (det gröna), efter det var det bara klassisk mormor-virkning. Dock var det rosa garnet tjockare än väntat så blev lite "chunky".. Men nåja, det duger till pennförvaring ! Bild med och utan blixt för att visa glittret i garnet :)

22 september 2013

Pingvin på skidor till julkort

Min lilla pingvin är klar ! Den som kom med WOXS-tidningen (nummer 207) och är designad av Helz Cuppleditch. Han är pytteliten.. Bara 6,5x6,5 cm ! Men det mest detaljerade korsstygnsprojekt jag gjort hittills med halvstygn, efterstygn och franska knutar. Jag tyckte han blev jättesöt iaf ! ^^


Jag hittade en bra videoguide på hur man gör franska knutar ! Dom är inte så svåra som man kan tro, man ska bara öva lite så man får in snitsen ! Precis som med det mesta annat dvs ;) Needle 'n' Thread har massor med bra videoguider på diverse broderistygn ! En sida som är väl värd att spara, enligt mig :)

15 september 2013

Korsstygnstidning: The World of Cross Stitching

Åhh, hittade denna korsstygnstidning på Pressbyrån i fredags. The world of Cross Stitching (nummer 207).
Den kostar 115 kr, vilket jag först tyckte var svindyrt för en "tidning".. Men rättfärdigade inköpet med att födelsedagspengar användes till något som förstärker min hobby (handarbete).. Efter att ha bläddrat i tidningen så måste jag dock säga att priset är väldigt rättfärdigat och att man får mycket för pengarna ! Det finns massor med mönster och inspiration i den, allt från stora projekt till små grejer man kan sätta på kort eller som till min märkduk ! Och..
.. Med tidningen fick man också ett kit till ett supersött julkort med en pingvin på skidor ! Komplett med garn, väv, pappersram till kortet samt kuvert. Prismässigt så ligger ju julkorts-kit ungefär i den prisklassen och upp mot 200 på tex Margarethas. Så ja, jag ville bara framföra dom insikterna för andra som kanske funderat men tvekat på att köpa en dylik tidning :) Min lilla pingvin är nääästan färdig, skall bara på några detaljer så är han klar :D Är verkligen helt uppe i det här med korsstygn just nu, men har lite virkade grejer att visa upp snart.. ;)

Det är även värt att spana in deras hemsida. Om man registrerar ett användarkonto, vilket är gratis och bara kräver en email-adress, så får man tillgång till många väldigt fina gratis korsstygnsmönster i olika teman från årets alla högtider och säsonger som man kan ladda ner i pdf-filer. Väl värt att spana in ! Och jag tycker inte att man skall bli avskräckt på att det är en engelsk sida, den är väldigt lättnavigerad och själva korsstygnsmönstren är ju bilder och inte ord så där spelar ju språket ingen roll !

Just det, i tidningen tipsades även om fb-gruppen Cross Stitch Friendly Circle som jag har gått med i :) Det är enormt roligt med dessa intresseinriktade fb-grupper där man kan få kontakt med likasinnade, få/ge hjälp och inspiration !

02 september 2013

Utmaning !

Jag har en utmaning framför mig i höst.. Broderitavla "Lockande ögon" från Margarethas.
Får erkänna att jag undrade vad i helsike jag gett mig in på när jag såg mönstret... Detta är en LITEN bit av EN av de NIO sidorna med mönster.. Hjälp !!!
Men det ska bli roligt att ta mig an det. Jag tycker tavlan är sjukt vacker och jag kan liksom redan förnimma den stolthet man måste känna över att ha något sådant på väggen, när man vet att man själv har gjort varenda litet stygn på den.. Väntar dock på svar från Margarethas ifall det är 3 eller 2 delar av tråden som skall användas, det står nämligen olika i den engelska och den svenska beskrivningen.. Men jag ser fram emot att påbörja tavlan, med skräckblandad förtjusning ;)

01 september 2013

Kattleksak med kattmynta

Man får ju uppdatera leksaksförrådet med jämna mellanrum :) Jag testade att göra randigt och lät trådarna löpa med i sidorna för minimal fästning.. Förra gången gjorde jag leksaker i bomullsgarn men återvände till akryl för det verkar som hon föredrar akrylen (för den tovar sig när hon slickar på den !). Och snurriga ben för greppvänlighet :) - Lär känna din katt och hur han/hon föredrar sina leksaker !
Kattmyntan är köpt på Ica Maxi och är som vanligt instoppad i strumpbyxa som är åtknuten så inget läcker ut och trådarna är fästa väldigt noga :) 

Blomma av invirkade burkringar

Mitt första försök att virka med burkringar (pop tabs/tops). Jag följde en guide på virkade blommor, men orkade inte virka med pyttegarn så tog vanligt akrylgarn och virknål 3mm i favoritfärgerna ljus och mörk turkos <3 Den hade nog sett mera blomlik ut med ljusare och varmare färger.. Men jag är helsåld på turkost just nu så om den ska hänga framme så lär det ju bli i favoritfärgerna ! (Jag kan inte med att göra saker bara för görandets skull, de måste ha en användning och syfte).
Jag virkade i alla maskorna och minskade en gång i varje hörn, blev inte riktigt nöjd för den buktar lite.. Fast så kan man ju tycka det är charmigt också att den har lite form istället för att vara platt ;) Fick tips i Mönsterarkivets fb-grupp att bara virka i varannan maska så ska testa det också :)  Funderade på om jag kanske skulle göra ett gäng i juligare färger till granen... Jag har ju en del burkringar kvar, fick ju ärva min brors samling ! :P