28 maj 2013

Lite nytt på korsstygnsfronten

Efter att ha legat åt sidan ett tag har det blivit lite korsstygn igen de senaste veckorna. Här är de senaste tillskotten till min märkduk :) Har använt 3 trådar DMC garn till samtliga förresten.

En panda i "japansk stil" (stora ögon, rodnande kinder, söta grejer etc) som jag hittade här

Liten söt hamster (Maxwell från Hamtaro) som jag hittade här. Jag gjorde dock några små ändringar.. Jag föredrar när mönster är symmetriska så fixade vänsterbenet, tog bort några enstaka färgploppar på öron och ögon samt la till några stygn på nosen. 

Jag blev så glad när jag hittade silhuettporträttdamen, dels för att jag gillar stilen (har ett guldhalsband med medaljong och kamédam), och dels för att det är ett enfärgat mönster som tillät mig att använda en av mina absoluta favoritfärger (färgen görs inte riktigt rättvisa på bilden såklart) och för att det bryter av lite mot de senaste figurerna jag gjort som alla haft en svart kant runtom dom. Mönster finns här.

Ett bra sätt att hitta mönster är via Pinterest, det är bokstavligen ett online pinboard (anslagstavla) där man fäster upp bilder på saker man gillar och kan skapa flera olika boards efter olika teman. Jag passade på att göra ett board för mina korsstygnsfavoriter medan jag letade nya söta små mönster till min märkduk. Det är smidigt att spara sina favoriter såhär eftersom man ser bilderna och smidigt kan bläddra igenom mönster och inspiration ! 

26 maj 2013

Mors dag

Grattis till alla mammor idag <3
Vi har firat med lite presenter och blomma och frukost på sängen, och varit ut till ett Gästis och ätit. Måste dock säga att mammas mat är bättre, men det tar ju tid och energi att laga till fancy middagar och sen är det trevligt att få komma ut och uppleva något nytt ställe då och då ! Idag av alla dagar ska ju "mor" avlastas :)

Tänkte mest lägga upp bild på inslagningen jag gjorde :)
Presentinslagning med virkade detaljer.
Lila silkespapper (återbruk!) och virkade detaljer: kedjor av luftmaskor, liten rosett och en liten blomma som jag improviserade.. Blev ganska nöjd med bladens form. Ring av luftmaskor, fm hela varvet, sedan hade jag först (fm, 3st) i en maska och sedan (fm, sm) i nästa maska [bladet är alltså uppbyggt över två fm] hela varvet runt. Blev 5 blad på min, jag tyckte det var ganska lagom. Ville ha det öppna hålet i mitten för en gångs skull :) Jaja - absolut inget avancerat, men små detaljer som gör presenter mer personliga och i mitt tycke lite mer festliga än presentsnöre ! (nog för att det kan vara vackert också såklart..).

14 maj 2013

Födelsedagskort

Förra veckan var jag iväg på ett 170 års kalas, ett gemensamt firande för ett par som fyllt 80 och 90. Knåpade ihop ett ganska stort kort, har snöat in på det här med att använda knappar. Bestämde mig för att hålla mig till blått och rosa, mest för att jag hade flest stora knappar i den färgen, för att pappret är en av mina favoriter och för att jag hade skumbokstäver tillräckligt i de två färgerna. Det kändes så plottrigt att dra in fler färger.
Kort till 170-års kalas
Basen är kartong från random köksprodukt, klistrat på papper (från TIGER) och sedan knappar (från Make and Create) och skumbokstäver (från Netto).. Väldigt enkelt och.. Stilrent ? Kände att jag stannade där för att inte göra det för plåttrigt.. Jag är så dålig på det där haha ! Baksidan är prydd med ett rosa papper med små ugglor på :P

12 maj 2013

Liten rosett

Jag skulle virka en liten rosett att sätta på en present, men upptäckte när jag var färdig att jag missat en stolpe.. Gjorde en ny såklart (går ju inte att ge bort något som inte är "perfekt" tycker jag)... Men min "misslyckade" rosett fick dock också komma till användning genom att pryda en liten nalle jag har i en hylla :) Mönstret från mest virkat är enkelt och snabbt att göra, och en sån söt liten detalj !
Nalle fick bli fin med en liten rosett <3
Måste också lägga med en liten bild som jag tog under eftermiddagens hundpromenad idag, naturen är så oerhört vacker just nu med alla nyutslagna träd och buskar !! Och för en gångs skull samarbetade mobilkameran med fokus på rätt ställe ;)

Hemligt fack för förvaring av lösa papper

En liten praktisk grej att fixa till en dagbok, anteckningsbok eller kollegieblock för skolan/annat är ett litet "hemligt" fack längst bak för förvaring.. Det är ju så frustrerande när små papper åker ut hela tiden !? Jag ville spara några papper från Yatzy-spel och fixade till en liten ficka på insidan av min minnesbok, valde ett papper som gör mig glad (från TIGER). 
Vacker "hemlig" ficka för smidig förvaring av mindre papper.
Det är helt enkelt bara limmat lite grann på 3 av sidorna på pappret och fäst på bokens insida. Vill man ha förvaring för större papper, tänk dig att du har ett kollegieblock och en massa löspapper/stenciler, så kan man väldigt smidigt tejpa ihop de två sista sidorna i blocket så får man en bra ficka i tillräcklig storlek :) 

Framsidan på min minnesbok är pimpad med urklipp från pappret från årets Alla Hjärtans Dag present från min pojkvän.. För att göra den finare och också för att liksom påminna mig själv varje gång jag ser den, att oavsett vilka dåliga dagar livet slänger åt mig - så kan jag alltid vara glad över att vara älskad ! 
Pimpad framsida på min minnesbok..
Ska visa min positiva bok vid ett annat tillfälle ! ;)

06 maj 2013

Nagellacksblommor: lila & rosa

Jag var ju bara tvungen att göra fler nagellacksblommor ! (Guide finns här om man missat det). Väldigt roligt pyssel :) Min mamma var så snäll att låna mig två nagellack och det var spännande att se hur dom skulle bli ! Men först tänkte jag visa hur själva ståltrådsramen till mina blommor ser ut innan jag sätter på lacket. 
Blommor av ståltråd, redo att målas med nagellack :)
Just det jag testade en annan ståltråd också, en svart som var liiiite tunnare än den silvriga och därmed också mjukare. Kanske kan man tycka att den är lättare att jobba med då den är väldigt lätt att forma, men kanske också lite för lätt då så den blir mer ömtålig. Så kan man ju experimentera också lite beroende på vad man sen använder för färg på nagellacket. 
Nygjorda nagellacksblommor i lila och rosa
Den lila färgen tycker jag är heeelt fantastiskt läcker !! Gillar att den är glittrig, men inte lika genomskinlig som mitt pärlemolack. Den svarta blomman satte jag rosa lack på och det blev nog bra med lite mer kontrast, fast det kanske är en smaksak. Och så kom jag på att om man tippar runt blomman lite så sprider det överflödiga lacket ut sig över bladet istället för att samlas längst nere i botten som en klump. Kanske smaksak det också? Men för dessa glittriga lack tyckte jag det funkade jättebra då det liksom blev lite mer jämt :)

Påtning

Har ett litet projekt i åtanke och eftersom jag inte kan sticka I-cord så testar jag att påta.. Har nog inte gjort sådant sedan jag gick på fritids i lågstadiet, dock fingervirkade jag och min kusin massor som barn, det är typ samma princip :)
Mitt första försök med påtdocka :)
För att snöra i starten trär man först början på tråden genom påtdockan, sen lindas den runtom varje metallplopp enligt den här principen: (se den väldigt vackra paint-bilden nedan!). Ettan markerar att det är starten på snöret och så har jag försökt illustrera hur man skall linda tråden kring plopparna. Sedan går själva påtningen till så att man lägger tråden över startmaskan på ploppen (vid pilen) och med en virknål drar man startmaskan över ploppen. Så fortsätter man så, runt runt runt ! 
Ett försök att illustrera hur man snörar påtdockan.. 
Har man erfarenhet av att sticka så är principen enkel :) Själv kan jag inte sticka för livet men efter lite trixande gick detta an - går lättast att dra över maskan lite från sidan istället för rakt framifrån tycker jag. Det finns även lite andra 'tekniker' att använda med påtdockan som man kan söka sig fram till, jag håller mig nog till denna basic dock som jag tycker blir ganska fin, och ännu finare när den är snurrad lite ! Finns stooora påtdockor också som kallas quick knit (kan köpas på Panduro tex) där man med ett grövre garn snabbt kan göra tex tubhalsdukar eller mössor. Har faktiskt två stycken från åratal sedan men har inte testat ordentligt (än!). 

När man vill avsluta så klipper man av tråden och trär på en nål och trär sedan tråden genom de fyra maskornas öglor och drar åt ! Får se om mitt lilla projekt blir 'lyckat'.. Mer test av påtning/quick knit blir det nog iaf !

04 maj 2013

Nagellacksblommor !

Åhh, jag hittade ett så fantastiskt fint och roligt pyssel idag på älskade Mönsterkivets facebookgrupp ! Helt fantastiskt fina blommor gjorda av ståltråd och nagellack - självförklarande bildguide finns här.

Mitt första försök på nagellacksblommor ! 
Man virar alltså ståltråd kring ett runt föremål (jag använde ett AA-batteri) och gör så många öglor som man vill ha kronblad på blomman. Öglorna formas sedan efter eget tycke. Jag gjorde mina lite avlånga och spetsiga, och krökte dom lite lätt runt batteriet igen för att få en blomma som ser liksom öppen ut. Svårt att förklara i ord haha. Sedan kommer ju det lite luriga med att kladda på nagellacket - liiite pilligt är det.. Men det funkade ganska bra att måla runt kanterna först, och sedan dra med penseln på bredden längs med bladets längd med rikligt med nagellack på. Kan ta ett par försök innan det lyckas :)

Sorglig planta haha.. Ville mest sätta ner nagellacksblomman  för torkning !
Återstår att se hur ömtåliga dom är.. Ska testa att måla på ett andra lager på blomman med 5 blad, då det enda nagellack jag äger (satin dream) är ganska så genomskinligt med bara ett lager. Jag gjorde blommor med 4, 5 och 6 blad - den med 4 blir nog snyggare i nån grön färg och jag tyckte den med 6 funkade bäst då jag gjorde ganska så smala blad. Detta var ett hemskt kul pyssel, eller DIY, iallafall och blev väldigt fina och söta tyckte jag nog :) Blir fint som dekoration i blomkrukorna eller som gå-borts-present !